Oud nieuws en verslagen

 

Grut nijs!

Blije/Kollum 23 september 2017

 

NAC crost het gat van de Frije cross Blije dicht.

Na het verrijden van de allerlaatste Frije cross van Blije op 29 juli j.l., waren er veel geluiden over het waarom van het stoppen van dit succesvol evenement te horen. Een cross met een groot deelnemersveld en een grote publieke belangstelling. Een cross waar mensen kwamen die normaliter nooit op een autocross werden gesignaleerd. Een cross welke binnen 15 jaar een begrip geworden is.

Hier en daar gonsde het van de geruchten over een doorstart en het gonsde op meerdere fronten. Het gonzen is uitgegroeid tot een concrete boodschap die we jullie niet willen onthouden;

Op zaterdag 4 augustus 2018 gaat er weer gecrost worden aan de Hoarnen tussen Blije en Holwerd!

De NAC heeft in overleg met het bestuur van de Frije cross Blije en landeigenaar Willem Boersma besloten dat zij op deze dag een spectaculaire autocross zullen gaan organiseren.

Dit betekend wel dat er geen ruimte meer is voor de ludieke klassen, de motoren en voor de gelegenheidscoureurs die op de Frije cross altijd zonder licentie mee konden doen. Helaas…

Hier komt veel spektakel  en snelheid voor terug.

De NAC organiseert al meer dan dertig jaar crossen in Friesland. Ze beschikken over de snelle kleibaan het ‘van der Schaaf Circuit’ te Kollum waar zij jaarlijks een aantal spannende en sensationele autocrossen organiseren. Nu als bonus een wedstrijd op de snelle kleibaan van de Frije cross van Blije!

De klassen die in Blije zullen starten;
Standaardklasse
Juniorenklasse
Rodeoklasse
Vrije Standaardklasse
Stockcar F1
Stockcar F2
Stockcar F2 Junioren

Als kers op de taart zal op Blije de FAC 1600 klasse rijden, een klasse die op de Frije cross altijd op veel deelname kon rekenen. De klasse waar ook de inmiddels beroemde duozitter aan meedeed.

Als tweede kers zullen de heren en dames van de rodeoklasse in deze arena strijden om de titel “Nederlands Kampioen Rodeo”. Dat gaat voor heel wat adrenaline zorgen op 4 augustus 2018!

Reden te meer om dit evenement alvast in je agenda te zetten en je vakantieplanning van volgend jaar hier op aan te passen! Dit mag je niet missen!

 

De “Nije cross fan Blije”

NAC-autocross

Zaterdag 4 augustus 2018

11:00 uur

De Hoarnen 3

9151 AK Holwerd

www.nac-autocross.nl

 


 

Update 6 augustus 2017

Nieuw lotnummer getrokken!

Omdat lootje 201 en zijn eigenaar spoorloos blijken te zijn, is er gisteren op de cross in Kollum een nieuw lotnummer getrokken. Het is nummer 4! Heb jij dit nummer, meld je dan bij Jan van der Weij, Je mag rijden op de Hallumer autocross op 26 augustus a.s.

 


 

Update 30 juli 2017

Frije cross Blije 29 juli 2017

Foto’s Rararacing, klik hier 

Meer foto’s en korte berichtjes, kijk op onze    

In Grutske finale

Het aftellen is achter de rug. De allerlaatste Frije cross ligt achter ons en zo kan dit evenement na 15 jaar de geschiedenisboeken in. Wat hebben we veel beleefd in al die jaren; van in 2002 20 coureurs en 1 motorrijder naar in 2017 230 deelnemers. Van een handvol aan publiek naar bijna 2000 liefhebbers van ons evenement. Van illegaal naar legaal, van Swarte naar Frije cross. Een huwelijksaanzoek, een streaker, een eigen lied, onze duozitter die bekende Friezen aan boord had, maar ook eens uitgeleend is aan Stichting Opkikker zodat een ernstig ziek mannetje zijn laatste wens vervuld kon worden. Frije cross Blije, die altijd anders dan anders wilde zijn, door ook motorcoureurs de gelegenheid te geven hun krachten te meten, ludieke klassen in het leven te roepen, zodat ook âlde lullen en dames hun ballen konden laten zien en Nuvere weinen die tot groot vermaak van het publiek hun rondjes reden op de baan. Gisteren dan de allerlaatste keer en wat hebben we vaak de vraag gekregen: “Waarom? Kijk eens rond, wat een prachtig evenement!”

Zwarte zaterdag

Je kunt nog alles zo goed geregeld kunnen hebben, één ding heb je niet in de hand en dat is het weer. In de nacht voorafgaand aan de Frije cross was er op de landerijen van Willem Boersma een flinke bak water gevallen en was de entree in soort van zeephelling veranderd. Al werd het droog toen de deelnemers arriveerden, het kwaad was al geschied. Het meestal zware materieel van de coureurs moest met tractors het terrein op gesleept worden en zo kon het gebeuren dat wij bijna in de filemeldingen van de ANWB terecht kwamen. Ons voornemen een uur eerder te beginnen dan eerst gepland stond viel dan ook in het water/modder, doordat iedereen veel later dan gedacht arriveerde.

 

 

Los

Een straffe wind en de wisselende bewolking zorgden ervoor dat alles weer aardig opdroogde en dat het publiek redelijk normaal hun plekje op kon zoeken. Met een dikke 45 minuten vertraging mocht de Standaard 2000 aftrappen. Zij mochten het gras van de baan rijden. Hierna was het de beurt aan de Standaard 1600. In deze klasse reden onze FIP’s Frerik de Swetser en Johannes Rypma mee. Met het angstzweet op de bovenlip en prevelend over een testament, nam Johannes bleekjes plaats naast Frerik in de duozitter. Ze startten pole position. Het leek alsof ze fans (of vijanden) in de Frije cross arena hadden, want ze hebben heel wat “kusjes” mogen ontvangen. Onder het mom van “Meedoen is belangrijker dan winnen”, hield Frerik het hoofd koel en reed met Johannes aan zijn zijde rustig de race uit. Met de duozitter compleet intact konden ze de tweede manche ruilen van plek en mocht Johannes zijn kunsten laten zien. Ook dit ging zonder al te gekke capriolen, dus waren de muzikanten blij dat hun ledematen en vooral hun handen nog compleet waren.

De motoren zorgen altijd voor veel spektakel. Op de Frije cross worden ze ingedeeld in twee groepen; oude- en nieuwe motoren. De baan was inmiddels mooi opgedroogd en goed hard. De snelheden lagen hoog en zo kwam het wel eens tot een valpartij hier en daar. Gelukkig stonden de mannen van Brandweer Ferwerd en Medical team Nederland uit Kootstertille paraat om hulp te bieden.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar stond de rodeoklasse op het programma. Ook hier zat het goed vol qua deelname en dat resulteerde in het nodige duw- en trekwerk, wat uiteraard voor het publiek voor het nodige spektakel zorgde.

  

Ondanks het feit dat volgende week bij de NAC het NK Vrije standaard op het programma staat, was er een mooi deelnemersveld in deze klasse. De felbegeerde Vellema-bokaal was al diverse malen over de afsluitdijk gegaan en nu het de laatste kans was het in Friesland te houden, werd er door de Friese deelnemers hard en tactisch gestreden.

Nadat al deze klassen 2 keer hadden gereden mochten de Nuvere weinen zich laten zien. Helaas had titelverdediger Jorrit Wierstra pech en kon hij niet meedoen. Het was een bonte stoet, vaak verhuld in een zorgvuldig aangelegd rookgordijn.

 

De baan was in goede staat en dat maakte dat er niet veel aan gewerkt hoefde te worden. Tijdwinst…. en dat hadden we wel nodig met dat grote deelnemersveld. Rond 18:00 uur konden we starten met de finales. Er ontstond wel wat tijdsdruk want de radarbeelden waarover de controlewagen van FE Telecom beschikt, lieten zien dat er weer regen op komst was. Daar waren de finalisten niet mee bezig. Die gingen voor de hoogste eer op deze allerlaatste Frije cross!

Finales

Wat ging het hard in de Standaard 2000! Speakers Willem Hendrik Verbeek en Folkert Wesseling konden het bijna niet bijhouden! Uiteindelijk was het Arjen de Wilde die er onder luid gejuich van zijn achterban, met de hoogste eer vandoor ging. De tweede plek was voor Arjan Dotinga en de derde op het ereschavot was voor Arno Hardholt.

In de Standaard 1600 werd even hard of zelfs nog harder gevochten om de hoogste titel. Hier was het Arjen Visser uit Exmorra die de laatste winnaar van de Frije cross is. Jan Drost moest het doen met een tweede plek en zijn dochter Melissa Drost sloot aan op de derde plek.

Bij de motoren (oude klasse) was de eerste prijs voor Mark Dijkstra, de tweede plek voor Yde Verhaag en de derde voor Peter Liemburg. De prijzen voor de motoren (oude klasse) waren voor Sytze Hilliger (eerste plek), Olav den Engelsman (tweede) en Mark Dijkstra (derde plek)

In de rodeoklasse moet je niet alleen goed kunnen rijden maar ook geluk hebben. Waar Hein-Durk Vellema al weer voorzichtig hoopte op een overwinning bij deze (bijna)thuiswedstrijd, moest hij weer lijdzaam toezien hoe anderen er met de titel vandoor gingen. Marijn Pauw was hier de winnaar, gevolgd door Sybe van der Wal en Jeen Terpstra.

De vrije standaardklasse zorgt altijd voor vuurwerk. Blijaders Jan van der Weij en Edwin Fennema waren er op gebrand om “thuis” tijdens de allerlaatste Frije cross te winnen, net als Ybe Vellema uit Holwerd. Maar ook al die andere deelnemers wilden dit. Jan en Edwin stranden in de felle strijd en Ybe moest het waarmaken. En….dat deed hij! De Vellema-bokaal is weer thuis! Laurens Slik en Ruurd Betsema, allebei van Texel, konden hem er niet van weerhouden.

Tijdens de prijsuitreiking werd ook de uitslag van de nuvere weinen bekend gemaakt. Twee jaar geleden hebben ze ook al eens gewonnen, maar ook dit jaar hadden ze toch echt de mooiste nuvere wein; team Skots en Skeef/Laas kuiken uit Dronrijp met hun hoovercraft. De tweede plek was voor Annemiek de Graaf uit Damwâld met hun wagen met wilde beesten en de derde plek voor Alberto Bakker die met zijn creatie de Frije cross bedankte.

De verloting voor de duozitter heeft vlak na de prijsuitreiking plaatsgevonden. Degene met lotnummer 201 mag zich/haar melden en mag 26 augustus op de Hallumer autocross meerijden in onze duozitter!!!

Hier meer uitslagen

En toen werd het nat. De regen kwam toch echt en weer veranderde de omgeving in een glibberige toestand. hierdoor stond de tent helemaal vol bij het optreden van Emiel en Jeroen van de Hûnekop, die even later werden bijgestaan door de vuurspuwende Dragongirls + een heer. Het werd hierdoor lekker warm in de tent. Iedereen was opgewarmd voor de finale met Disco Silver van het Heidenskip , die de voetjes met gemak uit de soppige klei kregen. De regen zorgde ervoor dat menigeen niet veel zin had de tent te verlaten en het bleef gezellig druk tot het eind.

We hebben het sterke vermoeden dat er vandaag heel wat wasmachines overuren draaien….

Dat was het dan…..We binne GRUTSK op ús finale!!!

Bedankt……coureurs, vrijwilligers, sponsoren, media, en uiteraard ons publiek! Zonder jullie was het niets!

Organisatie Frije cross Blije


 

Update 19 juli 2017

Informatie voor de deelnemers!

We horen al regelmatig de vraag over hoe laat de deelnemers aanwezig moeten zijn, volgende week zaterdag. Vanaf 7:00 uur gaat het terrein aan de Hoarnen 3, 9151 AK Holwerd, open. Je betaald €10,- entree en krijgt een loopbriefje. Heb je die niet gekregen, zorg dat je die krijgt. Zonder loopbriefje kun je je niet registreren.

Van 8:00 tot 9:30 u. kun je het loopbriefje inleveren en inschrijven bij de jurybus.

Zorg dat je op tijd bent, anders sta je niet geregistreerd en kun je niet rijden!

Naast de € 10,- entree betaal je €10,- inschrijfgeld, dit t.b.v. de verzekering. Dit betaal je bij de inschrijving.

Briefing: Verplicht! om 10:30 in de tent.

Start: 11:00 uur


 

Update 15 juli 2017

Persbericht Frije cross Blije

Blije, 15 juli 2017

The Final countdown

Het aftellen is begonnen, nog twee weekjes en dan is het zover; de allerlaatste Frije cross van Blije. Een evenement dat in 15 jaar tijd is uitgegroeid tot een feestje voor jong en oud. Een feestje voor de coureurs en voor het publiek.

Naam en faam                                                                                                                                                                                                                      

Er is nooit de intentie geweest om zo groot te groeien als de grote broer; de Zwarte cross, al deed de oorspronkelijke naam dit misschien wel vermoeden. Tot 2011 zijn we “Swarte cross” geweest, dit omdat de wortel van dit evenement eigenlijk illegaal was. In 2011 kregen we een brief van de Zwarte cross, met het verzoek onze naam te wijzigen. Het werd Frije cross en deze naam dekte de lading ook. Geleidelijk zijn we gegroeid tot dat wat we nu zijn. Toch kwamen er groeipijnen en is er in april besloten te stoppen. Nu we aan het aftellen zijn voor de allerlaatste editie van de Frije cross, staan we even stil met wie we dit evenement altijd maakten……Want wat zouden we zijn zonder onze deelnemers,  het publiek,  de sponsoren,  onze vrijwilligers, de artiesten en niet te vergeten de boeren voor het beschikbaar stellen van hun landerijen!

We hopen dat we er met al deze mensen een schitterende finale van gaan maken.

Zaterdag 29 juli zal op de Hoarnen, tussen Blije en Holwerd fel worden gestreden om de allerlaatste titels. Het prijzengeld is opgejaagd door diverse gulle sponsoren en dat heeft ervoor gezorgd dat er maar liefst 194 deelnemers in 6 verschillende klassen komen strijden. Het gaat om:

Standaard 2000

Standaard 1600

Vrije standaard

Rodeo

Nuvere weinen

Motoren

Deze heren en dames zullen er alles aan doen om de titel binnen te halen en het publiek te vermaken.

Vanwege het overweldigende deelnemersveld is de aanvangstijd  gewijzigd van 12:00 uur naar 11:00 uur.

In de duozitter                                                                                                                                                                                                        

Traditioneel zullen er FIP’s (Fryske Important Persons) hun raceskils testen in onze duozitter. Vorig jaar waren Willem (Wâldpyk) de Vries en Jack Bottleneck degenen die meereden tussen de ervaren coureurs van de Standaard 1600 klasse. Dat deden ze niet geheel onverdienstelijk; ze gingen er met een 8ste prijs vandoor. Dit jaar zijn het de heren Johannes Rypma en Frerik de Swetser die het gaspedaal van de VW Scirocco zullen intrappen. We zullen zien of ze na de race nog een paar noten uit hun gitaar en stembanden kunnen krijgen, want ze geven vooraf aan de prijsuitreiking ook nog een klein optreden in de tent.

Gokken

Tijdens de cross worden er lootjes verkocht in de tent in bij de mobiele drankverkoop. Na de prijsuitreiking zal het winnende lot worden getrokken. De gelukkige winnaar mag op 26 augustus in de duozitter meedoen op de Hallumer autocross.

Blijf erbij!

Naast al het vertier op de crossbaan zijn er ook genoeg andere dingen te doen. Voor de kinderen zijn er weer diverse speelmogelijkheden en ‘s middags kunnen ze in de tent prachtig geschminkt worden en is er een heuse clown. Uiteraard is er voor de “grote mensen” ook weer vermaak gepland in de vorm van muziek en entertainment. Naast Frerik en Johannes, staan er optredens van Emiel van de Hûnekop en de Dragongirls op het programma. Traditiegetrouw zal Disco Silver zorgen voor een feestelijke afsluiting.

En dan na 15 jaar valt de finishvlag voor de Frije cross! Daar móet je bij zijn!

Oan’t sjen!

Zaterdag 29 juli

11:00 uur

Frije cross Blije “de grutte finale”

De  Hoarnen 3

9151 AK Holwerd

www.frijecrossblije.nl

info@frijecrossblije.nl

 

 


 

Update 12 juli 2017

Aanvangstijd gewijzigd!

Belangrijk nieuws voor publiek en coureurs! Vanwege het grote aantal deelnemers starten we niet om 12:00 u. maar om 11:00 u. Zegt het voort!!!!!


 

Update 9 juli 2017

Prijzengeld Frije cross Blije

Standaard 1600                                                           Standaard 2000

1.  € 225,-      Beker en een krans                                      1.  € 225,-      Beker en een krans

2.  € 175,-      Beker en een bos bloemen                           2.  € 175,-      Beker en een bos bloemen

3.  € 125,-      Beker en een bos bloemen                           3.  € 125,-      Beker en een bos bloemen

4.  € 75,-        Beker                                                         4.  € 75,-        Beker

5.  € 45,-        Beker                                                         5.  € 45,-        Beker

6.  € 35,-        Beker                                                         6.  € 35,-        Beker

7.  € 25,-        Beker                                                         7.  € 25,-        Beker

8.  € 15,-        Beker                                                         8.  € 15,-        Beker

 

Rodeo

1.  € 325,-      Beker en een krans (mede mogelijk gemaakt door Garage Duc Dokkum)

2.  € 225,-      Beker en een bos bloemen (mede mogelijk gemaakt door Gerrit van der Wal)

3.  € 175,-      Beker en een bos bloemen (mede mogelijk gemaakt door Gerrit van der Wal)

4.  € 75,-        Beker

5.  € 45,-        Beker

6.  € 35,-        Beker

7.  € 25,-        Beker

8.  € 15,-        Beker

Vrije standaard

1.  € 425,-      Beker + Vellema bokaal en een krans (mede mogelijk gemaakt door Miehoor BV en Arjen Santhuizen)

2.  € 275,-      Beker en een bos bloemen (mede mogelijk gemaakt door Jan vd Weij

3.  € 125,-      Beker en een bos bloemen

4.  € 75,-        Beker

5.  € 45,-        Beker

6.  € 35,-        Beker

7.  € 25,-        Beker

8.  € 15,-        Beker

 

Nuvere weinen

1.  € 300,-      Krans

2.  € 175,-      Bos bloemen

3.  € 100,-      Bos bloemen

4.  € 75,-

5.  € 50,-

Hogere prijzengeld in deze klasse mogelijk gemaakt door: Gerrit van der Wal, Blommenskuurtsje, Marcel Las- en poetsbedrijf, CV Creations en Hoekstra Hilaard.

 

Motoren (oud)                                                    Motoren (nieuw)

1.  € 125,-      Beker en een krans                         1.  € 125,-      Beker en een krans

2.  € 75,-        Beker en een bos bloemen             2.  € 75,-        Beker en een bos bloemen

3.  € 25,-        Beker en een bos bloemen             3.  € 25,-        Beker en een bos bloemen


 

Update 4 juli 2017

Schrijf je in Vrije standaard rijders!!!

In 2015 hadden we een mooi deelnemersveld in de Vrije standaardklasse. Tot nu toe hebben zich nog maar 4 coureurs opgegeven. De harde kleibaan op Blije kan voor veel spektakel zorgen in deze snelle klasse. Zullen we eens vertellen wat het prijzengeld is? €425,- voor de eerste prijs (waarvan €100,- gesponsord door Veehouderijbedrijf Miedema-Huis in ’t Veld/Miehoor en door Arjen Santhuizen) + de Vellemabokaal! Tweede prijs €275,- (waarvan €100,- gesponsord door Jan van der Weij) en de derde €135,- Schrijf je in via het inschrijfformulier! Wie wil er nu niet de winnaar zijn van de allerlaatste Frije cross!!!!


 

Update 12 juni 2017

BELANGRIJK NIEUWS!

Omdat er geen opgave voor de driewielerklasse is én omdat het de laatste Frije cross is, hebben we besloten bij voldoende opgave de nuvere weinen toch te laten rijden! Eerste prijs €250,- , tweede prijs €125,- en de derde prijs is €75,-  Geef je op via het inschrijfformulier!

 

We hopen op veel opgave en deelname voor de allerlaatste nuvere weinen race op Blije!!

De deelnemerslijst wordt zondag 18 juni a.s. online gezet. Hier kun je je inschrijving controleren.

 


Update 9 juni 2017


                                    De allerlaatste promo, met dank aan Meindert Acda van RaRaRacing!

 


Update 8 juni 2017

Meidwaan?

Deelnemers aan de laatste Frije cross kunnen al een tijdje inschrijven voor de diverse klasses! Lees eerst de REGLEMENTEN even door en geef je op via het online formulier INSCHRIJVEN. De deelnemers komen binnenkort op de site te staan. Hier kun je dan je gegevens controleren.

 

 
 

 

 


 

Update 13 april 2017

 

15 jaar Frije cross Blije, de finale!

 

Het was in 2002 dat de eerste Swarte cross gehouden werd en in 15 jaar tijd is het uitgegroeid tot een heus evenement waar vele mensen, coureurs en publiek, op af komen. Er is veel gebeurd en veranderd, de naam hebben we moeten veranderen van Swarte cross naar Frije cross en ook qua organiseren is er veel veranderd.

Ons doel was een cross te organiseren die anders dan andere autocrossen zou zijn, maar de trend is dat de animo voor de ludieke klassen al  jaren terug loopt. Dat betekend dat je deze publiekstrekkers moet schrappen. Zo gebeurd er wat we niet willen; we beginnen op een “gewone” autocross te lijken.Tevens is het voor het bestuur een hele toer om alles ieder jaar weer voor elkaar te krijgen, wat een tijdrovende en intensieve klus is.Veel regels die veel extra kosten met zich mee brengen, hebben er toe geleid dat deze cross organiseren geen simpel klusje is.

Dankzij onze trouwe sponsoren, vrijwilligers en de boeren die hun land beschikbaar stelden hebben we al de afgelopen jaren een leuk evenement neer kunnen zetten. Maar ook hier loopt het al jaren terug, dit terwijl de kosten toenemen. Mede hierdoor is gisteren in de vergadering besloten dat 29 juli 2017 de laatste Frije cross zal worden georganiseerd.

Dit jaar is een jubileumjaar en dat betekend dat we er een spetterende finale van willen maken.Uiteraard hopen we op veel deelname en publiek om samen met ons  15 jaar Frije cross te vieren! Wellicht komen diverse oude bekenden terug naar de Frije cross arena.Er wordt door het bestuur druk gebrainstormd op een spectaculair programma. Dit zal uiteraard bekend worden gemaakt op onze site en Facebookpagina.

Wij hopen jullie zo voldoende te hebben geïnformeerd.

Bestuur Frije cross Blije

Frije cross Blije, de finale:

Zaterdag 29 juli 2017

Aanvang: 12:00

Locatie: de Hoarnen 3, 9151 AK Holwerd

 

 


 

 

Update 9 november 2016

Belangrijk nieuws van het bestuur!


Vlak na de cross van 30 juli van dit jaar kondigden we enthousiast aan dat de jubileumeditie van de Frije cross van 2017 op zaterdag 5 augustus zal worden georganiseerd. Omdat de NAC op die datum ook een cross heeft gepland, zijn wij genoodzaakt uit te wijken naar een andere datum. We hebben besloten het een week naar voren te schuiven. Het wordt zaterdag 29 juli 2017! Houd deze datum vrij voor de Frije Cross van Blije!!!!

Het bestuur van de Frije Cross Blije

 

 


 

Update 8 augustus 2016

De jubileumeditie van de Frije cross Blije zal volgend jaar op zaterdag 29 juli 2017 worden georganiseerd. We hopen dan op veel deelnemers en publiek! Aan iedereen die aanwezig was op 30 juli; BEDANKT! 

 


 

Update 31 juli 2016

 

Verslag Frije cross Blije 30 juli 2016

31 juli 2016

Alle remmen los op de eerste zaterdag van de bouwvak!

Wat is er nou mooier dan de bouwvak-vakantie in te luiden op de Frije cross van Blije? Kun je een dagje later rustig aan zonder files weg, want op de “Route Soleil” was het Zwarte zaterdag. Dan kun je beter even in Blije buurten.Hier was het een zonnige, beregezellige zaterdag!    

De 14de editie en het gaat nog steeds niet vervelen! Dit was goed te merken aan het deelnemersveld en het publiek wat, ondanks de vakantie-uittocht, naar de landerijen van Willem Boersma aan de Hoarnen was gekomen om te genieten van andermans capriolen, gezelligheid en het mooie weer, wat gisteren voor heel wat roodverbrande koppies heeft gezorgd.

Rennerskwartier

Het rennerskwartier werd na 8 uur ’s ochtends ingenomen door de coureurs, aanhang en hun diversiteit aan bolides. Hier en daar moest nog wel eens wat gesleuteld worden voordat het “zover” was. Zo’n rennerskwartier lijkt dan wel op een mierennest. Er worden gebroederlijk onderdelen uitgewisseld, maar zodra het strijdperk wordt betreden, kan het zomaar gebeuren dat diezelfde onderdelen aan gort worden gereden, dit om te winnen. Is het niet linksom, dan wel rechtsom!

Gelegenheidscoureurs

 In Blije is het zo dat er nogal wat gelegenheidscoureurs meedoen aan de Frije cross, dit kan omdat een licentie niet nodig is. Zo kan het gebeuren dat onervaren rijders crossen tussen de coureurs die bijvoorbeeld voor het Nederlands Kampioenschap gaan.We hebben sponsoren van rodeorijders plaats zien nemen achter het stuur, die vervolgens de auto’s rijp voor de sloop aan het einde van dag weer hebben ingeleverd bij de coureurs. Zij stonden aan de kant met de besmeurde handen in het haar, machteloos toe te kijken hoe hun auto tot schroot werd verwerkt.

Duozitter

De baan was in topconditie, maar was pittig qua bochtenwerk. De standaard 1600 klasse mocht het spits afbijten en de coureurs moesten duidelijk even wennen aan de baan, die door het gras nog glad was. Toen dit er af was gereden, liepen de rondetijden snel op. De duozitter was in deze categorie ingedeeld. Willem de Vries en Jack Bottleneck hadden voordat ze überhaupt in de duozitter zaten, hun adrenaline-gehalte tot een kookpunt op laten lopen, maar stranden tijdens hun eerste rit onfortuinlijk in een greppel. Om en om reden ze een omloop en dat hebben ze lang niet slecht gedaan; het vriendenduo is uiteindelijk in de finale als 8ste geëindigd!

Spektakel

Er waren 2 manches standaard 1600 en- 2000 cc en 2 categorieën motoren, een lichte en een zware klasse. De rodeoklasse maakte op de Frije cross voor het eerst zijn opwachting en die deelnemers waren in een manche gezet, wat uiteraard het verwachtte spektakel opleverde. Helaas was de deelname voor de spectaculaire vrije standaardklasse magertjes. Toch was de strijd om de Vellema-bokaal en het door Miehoor gesponsorde extra prijzengeld fel, want de zwagers Ybe Vellema en Wybe de Vries wilden deze prijzen nu een keer eens niet over de afsluitdijk zien verdwijnen. Jesse de Graaf van Venhuizen verraste publiek en coureurs door met zijn Super standaard auto waar hij mee op Sint Maarten rijdt, de Friese zwagers en de rest van de deelnemers het nakijken te geven.

Er reed bij de tweede omloop van de nuvere weinen wel een hele nuvere wein mee; de Omrop Fryslân camper met daarin de verslaggevers Andor Faber en Timo Jepkema. Zij waren de hele middag aanwezig om verslag te doen van en op de cross.

 

 

Suprise

Dit jaar was er wegens afnemende belangstelling afscheid genomen van de Dames- en âldelullen-klasse. Zo kon het gebeuren dat er een gaatje was voor een verrassing voor een van onze trouwe vrijwilligers; Peter Schaap. Hij mocht in de stockcar van Frank Kramer over de baan rijden en ervaren hoe dat is.

Finales

Rond 16:15 starten de finales. Hier gaat het uiteindelijk om de hoogste eer en dat was te merken aan de rijstijl van de finalisten. Dit zorgde ervoor dat er wat meer “rodevlag-situaties” waren dan eerder op de middag. Toch verliep het allemaal redelijk vlot en hoefden het aanwezige medical team en de brandweer niet uit te rukken. In de standaard 2000 ging Erwin Homan uit Yde er met de hoofdprijs vandoor, met Wicher Slump uit Woudsend en Erwin Hoekstra uit Twijzel achter zich latend.Voor de rijders uit de standaard 1600 was de krans voor Feike Popma uit Hallum. Hij eindige voor Haye Snijder uit Hijum en Arjen Santhuizen uit Blije. Bij de zware motoren was de hoogste tree op het provisorische ereschavot voor Mark Dijkstra uit Boer. De tweede plek was voor Lieuwe Jagersma uit Opeinde en de derde voor Mark van der Heide uit Niawier.Bij de lichte motoren was het nogmaals Mark Dijkstra die de eerste plek bemachtigde. Hier liet hij Wilson Cuperus en Wietze Put achter zich.Waar het er in de finale er erg op leek, was dat Hein-Durk Vellema de thuiswedstrijd zou winnen. Maar zoals dat in de rodeoklasse vaak gaat; hij crashte. Zo ging hier Marco de Jong uit Franeker er met de grootste beker vandoor. Hij finishte voor Marijn Pauw uit Venhuizen en Justin Kappert uit Holwerd.                                                               Wybe de Vries uit Hantum was in de 2e manche gecrasht waardoor zijn proflex stuk was geraakt. Met een geleende schokbreker, lag de bolide niet meer lekker op de baan en moest hij genoegen nemen met een derde plek in de finale van de Vrije Standaardklasse. Ybe Vellema uit Holwerd eindigde als tweede achter Jesse de Graaf uit Venhuizen. Hier meer uitslagen.

Voor de deelnemers aan de nuvere weinenklasse ging de hoofdprijs naar Jorrit Wierstra uit Marrum, die van een kruiwagen een prachtig voertuig had gemaakt.

Tijdens de prijsuitreiking is het winnende lot voor de duozitter getrokken. Sybren Hilverda uit Reitsum was de gelukkige met lotnummer 518. Hij mag op 27 augustus crossen op Hallum.

Mooie avond

Na al het crossgeweld nog even napraten onder het genot van de muziek van boerenrockband Trijxnix. Het was net als vorig jaar lastig om de mensen de tent in te krijgen vanwege het mooie weer. Op het terrein was er een heuse competitie ontstaan rond de Kop van Jut. Disco Silver heeft de avond feestelijk met alle feestvierders afgesloten en zo kwam er een einde aan een dag die is omgevlogen; de Moaiste Sneon fan de Boufak!

Bedankt….publiek, vrijwilligers, sponsoren, coureurs en artiesten, zonder jullie was deze dag niet zo’n succes geworden!

Foto’s: Klaas van der Laan. Meer foto’s op onze Google+pagina

Hier de foto’s van Rararacing

Filmpjes van Rararacing op hun YouTube kanaal

 

 

 


 

Update 26 juli 2016

 Aan de deelnemers,

Wie meedoet aan de Frije cross Blije, moet met het volgende rekening houden;
Van 8:00 tot 9:30 u. kun je het loopbriefje, wat jij bij de entree krijgt, inleveren en inschrijven bij de jurybus.
Zorg dat je op tijd bent en het hebt ingelevert, anders sta je niet geregistreerd en kun je niet rijden!
Naast de € 10,- entree betaal je €10,- inschrijfgeld, dit t.b.v. de verzekering.
Neem je rijbewijs en/of ID kaart/paspoort mee. Hier kan naar gevraagd worden.
Briefing: Verplicht! om 10:30 in de tent.
Start: 11:00 uur
Volgorde van starten:  Standaard 1600
                 Standaard 2000
                 Motoren
                 Rodeo
                 Vrije standaard
                 (wijzigingen voorbehouden)
Na de 2de omloop en voor de finales verschijnen de Núvere weinen aan de start.
Startopstelling hangt aan de jurybus.
Prijsuitreiking na afloop in de tent.

Adres van de crossbaan staat op onze Homepage! 

Achter de link het filmpje dat door GPTV gemaakt is op dinsdag 26 juli 2016

 

 


 

Update 21 juli 2016

 

Persbericht Frije cross Blije

 

Holwerd, 21 juli 2016

Aftellen maar!

Nog 8 nachtjes slapen en dan is het weer zover; De Moaiste sneon fan de boufak! Veel autocrossliefhebbers zijn al druk bezig hun wagens voor te bereiden op deze dag en ook veel bezoekers hebben 30 juli in hun agenda vrij gehouden.Voor de 14de keer wordt dit evenement door een stel enthousiaste cross fanaten georganiseerd en wordt het dit jaar voor de 4de keer op het land van maatschap W.K en M.J. Boersma te Holwerd verreden.

Wat gaan we doen?

Er gaat gecrost worden in de standaard 2000, de standaard 1600, de vrije standaard, de motoren en (nieuw) de rodeoklasse. Ook zal er weer gestreden worden in de Nuvere weinen klasse, welke niet om snelheid gaat, maar om het mooiste geheel, wat door het publiek beoordeeld zal worden. Helaas hebben we door verminderde deelname afscheid moeten nemen van de Dames- en âlde lullen klasse. Zij mengen zich nu in de andere klassen.

Meer

Dit jaar is er een nieuwe duozitter gebouwd. Het is een traditie geworden dat een bekend Fries hierin plaatsneemt, die met of zonder begeleider tussen de andere coureurs mee crost. Dit zorgt voor een hoogtepunt in het adrenalinegehalte van de gelegenheidscoureur.

Omrop Fryslân-corifee Geert van Tuinen, Hûnekop-zanger Emiel Stoffers, Jelle B en vorig jaar Omrop Fryslân presentator Willem de Vries en zijn maat, zanger Jack Bottleneck, hebben al eens plaatsgenomen in onze duozitter.

Omdat de duozitter vorig jaar weigerachtig gedrag vertoonde en Willem en Jack weinig hebben kunnen rijden, mogen ze dit jaar nogmaals in de nieuwe duozitter rijden. Ze zullen in de standaard 1600-klasse hun kunsten vertonen.

Ook is onze duozitter een onderwerp van een spannende verloting. Tijdens de cross zullen bij de mobiele drankverkoop en in de tent lootjes worden verkocht. Het winnende lot zal ’s middags worden getrokken en de winnaar mag rijden in de standaard 1600 klasse op de autocross van Hallum op zaterdag 27 augustus a.s.

Nog meer

De vaste Frije cross- bezoeker weet onderhand dat er naast het crossen meer te beleven is op het terrein aan de Hoarnen in Holwerd. Er is door de organisatie ook aan de jongste bezoekers gedacht; voor hen is er een springkussen, een “zandbak’ en kunnen ze prachtig geschminkt worden. Er komen ook een paar attracties voor de “groteren” op het terrein te staan.

Na de finales en de prijsuitreiking kan er nog even een vreugdedansje worden gedaan op de muziek van boerenrockband TRIJEXNIX en daarna op de muziek van DJ’s van Disco Silver. Kortom, er is weer genoeg te beleven op zaterdag 30 juli op de Frije cross van Blije!

Oproep

Voor de nuvere weinen klasse zoeken we nog deelnemers. Er is niets mooier dan een grote optocht welke het publiek vermaakt. Eerste prijs €250,-, tweede €125,- en de derde €75,-

Ook zoeken we nog enkele vrije standaard coureurs om het deelnemersveld lekker vol te krijgen, zodat er in deze spectaculaire klasse fel gestreden kan worden om een plekje op het ereschavot.

Het opgeven kan via onze site; www.frijecrossblije.nl/page/inschrijven. Als er voor 23 juli ingeschreven wordt komt de deelnemer in het programmaboekje. Hierna niet meer.

We hopen jullie zo voldoende te hebben geïnformeerd. Houd onze facebookpagina en website in de gaten voor eventuele updates.

 


 

Update 5 juni 2016

Inschrijven!

Het stond eerder al op onze Facebookpagina vermeld; dat het inschrijven voor de Frije cross van 30 juli al is begonnen! Vanaf nu geen “telefonisch spreekuur” meer, maar kan er online worden ingeschreven. Dus….wil je meedoen? Check dan eerst even de reglementen. Hier kun je Inschrijven 

Tip: Gebruik bij het inschrijven niet de browser Internet Explorer maar Google Chrome. Het schijnt met Internet Explorer niet altijd goed te gaan.

Oan’t de Moaiste sneon fan ‘e boufak!!!!

 

 


 

Update 11 maart 2016

Kom kijken!

Nog even en het autocross-seizoen 2016 barst weer los. Er is door de coureurs weer hard gewerkt aan de wagens die de komende tijd  hun krachten en kunnen zullen laten zien op de diverse circuits. Niets mooier dat dit te laten zien op de Autosport- crossbeurs in Drachten. Dit evenement wordt a.s. zondag 13 maart georganiseerd en ook wij van de Frije cross zijn er met een stand aanwezig. Kom gezellig langs om het seizoen van 2016 alvast op te snuiven!

 

OPROEP! We zoeken voor de autosport & Crossbeurs van zondag a.s. een coureur die zijn/haar Vrije Standaard- of Rodeo-bolide bij ons op de stand wil laten zien. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Geinteresseerden kunnen zich melden bij Jan v/d Weij, telefoonnummer 0519-562933


 

Update 26 januari 2016

Vers van/voor de pers                                                                            

Pak je agenda en een pen……kras zaterdag 20 augustus 2016 door.                                                                                                                          Er zal die dag namelijk geen Frije cross Blije georganiseerd worden.


Door de vele andere autocrossen rond en op die datum, waar ook de organisatoren van de Frije cross verplichtingen hebben, heeft het bestuur moeten besluiten de datum, die al jaren gepland staat op de laatste zaterdag van de bouwvakvakantie, te verplaatsen naar de eerste zaterdag van de bouwvakvakantie.


Pak je agenda nogmaals en vul bij zaterdag 30 juli 2016 met koeienletters FRIJE CROSS BLIJE in.


Er is nog een belangrijke verandering te melden; het bestuur heeft besloten dat vanwege het verminderende animo voor de dames en de âlde lullen klasse, deze twee klassen zullen komen te vervallen.


Hiervoor in de plaats komt een spectaculaire vervanger; de rodeo-klasse!


Wel hopen we dat de dames en de âlde lullen mee blijven doen op Blije en daarom blijft er een prijs voor de beste dame en âld lul die in de standaard 2000 meedoet.


T.z.t. volgt er een bericht over de inschrijving voor, nog steeds, “de moaiste sneon fan ‘e boufak”!

Nogmaals; De Frije cross Blije editie 2016 is op zaterdag 30 juli i.p.v. 20 augustus.                                                                             Dames en âlde lullen klasse komen te vervallen.                                                                                                                                    Hiervoor in de plaats komt de rodeo klasse.


Wij hopen jullie voldoende te hebben geïnformeerd.


Het bestuur van de Frije cross Blije 

Update 17 augustus 2015

Onboard bij Jack Bottleneck en Willem de Vries (door Egbert Boonstra)

 


Update 11 augustus 2015

Nagenieten

De moaiste sneon fan de boufak zit er weer op.
We moeten iets meer dan een jaar wachten op de 14de editie van de Frije cross van Blije.
Zoals het nu staat valt de laatste zaterdag van de bouwvakvakantie in 2016 op zaterdag 20 augustus.
Om het gevoel van afgelopen zaterdag nog even vast te houden,
hebben we enkele linkjes van fotografen en de lokale omroep voor je op een rijtje gezet.

De foto’s van onze eigen fotograaf Klaas van der Laan vind je hier Google+
Van Meindert Acda op Rararacing
Jochem Wiersma van Wâldnet
RTV NOF was er ook.

Piet Paulusma kwam zijn weersvoorspelling bij ons doen. SBS6
Alex Miedema heeft een drieluik gemaakt.

 


Update 9 augustus 2015

 

Frije cross Blije de 13de editie het zit er al  weer op!  Wij als organisatie kijken terug naar een geslaagde dag en willen jullie bedanken voor jullie bijdrage, hoe dan ook!!!!


Een stralende dag, van het begin tot het eind, dat was het de achtste van de achtste in 2015! Een dag die met recht “De moaiste sneon fan de boufak” kan worden genoemd en niet alleen vanwege het mooie weer maar ook vanwege de sfeer. Zo’n 1600 bezoekers kwamen even buurten op het land van boer Willem Boersma. Het was voor velen van hun een dagje relaxen. Voor veel coureurs was het hard werken en mede door de inzet van onze vrijwilligers, verliep de dag redelijk soepeltjes. Wat is zo’n dag ook zonder vrijwilligers, bezoekers en coureurs!


Gaan!


Even na elven viel de startvlag voor een zinderend middagje crossgeweld. De baan was in prima conditie, dus de snelheden liepen behoorlijk op. De koprollen waren dan ook niet van de lucht. Gelukkig zonder al te veel kleerscheuren voor de helden in deze bolides.


Besmet


Een uurtje voor aanvang van de cross, waren onze FIP’s Jack Bottleneck en Omrop Fryslân presentator Willem de Vries gearriveerd. Na wat passen en meten konden de mannen, die stampvol adrenaline zaten, los. Bij de startopstelling bleek de VW Scirocco weigerachtig gedrag te vertonen. Enige duwtjes richting arena liepen op niets uit en er zat niets anders op dan dat de heren, stijf van de spanning, nekband, gordels en de warme helm, de auto onverrichte zake weer moesten verlaten. Met man en macht en onderdelen van andere coureurs, werd gepoogd het pruttelende geval aan de praat te krijgen en groot was de vreugde toen er weer leven in in bleek te zitten. Nu dan een tweede kans in de 2e manche tussen de fanatieke standaard 1600 coureurs. Willem en Jack hadden besloten samen deze rit te maken. That’s where friends are for….toch?

 


Na de eerste bocht gelijk al in de mangel en de greppel in. Willem wist de achteruit al vlug te vinden en bracht de auto zo al snel weer terug in de race. Willem blijkt naast zijn presentatietalent ook over racetalent te beschikken. Na een paar bochten geoefend te hebben, gooide Willem de duozitter bijna als een volleerd coureur de bocht in. Helaas het mocht niet baten….de eindstreep werd niet gehaald, maar de adrenalinekick was er niet minder om bij de beide heren. Ze hebben al gereserveerd voor editie nummer 14 van de Frije cross Blije. “En dan winne we!”


Van je vrienden moet je het hebben


De duozitter kwam nog een keer in de baan, dit voor een aanstaande bruidegom uit Luttelgeest , die door zijn vriendenploeg ontvoerd was naar de Frije cross, onwetend dat hij was ingeschreven voor de Nuvere weinen klasse en hier bijna naakt op een brommer werd gezet. Wat hij ook niet wist was dat hij naast Jan van der Weij in de duozitter moest plaatsnemen en de baan vanuit een heel ander perspectief te zien kreeg.


Zinderende finales


Rond 16:30 werd het tijd voor de finale strijd. Als eersten waren de coureurs van de standaard 2000 aan de beurt. Als er een pechprijs voor deze klasse was, dan was die wel voor Riemer van der Heide uit Veenwouden. Nadat hij in de manches respectievelijk eerste, tweede en derde was geworden, kon hij zijn auto in de finale afschrijven en moest het met een 12de plek doen. Jesse de Graaf uit Venhuizen pakte de eerste plek, Appie Bakker uit Kollum de tweede en René Wagenaar uit St. Jacobiparochie de derde plek .


De strijd om de eer in de standaard 1600 klasse was ook een felle. Arjen Santhuizen was zo “út de skroeven” van zijn overwinning dat na zijn finish bijna met zijn auto in de sloot belandde. Terwijl zijn auto op het randje balanceerde, stapte Arjen uit …en maakte zelf de snoekduik om vervolgens zijn fans te bedanken. De tweede prijs was voor Pieter Holwerda uit Blije en de derde voor Carlo Gaasbeek uit Franeker.


Bij de (oude)motoren ging het ook razendsnel en was het Mark van der Heide uit Niawier die met de hoogste eer vandoor ging. Arjen Osinga uit Marrum werd tweede en Danny Cahais uit Dokkum won de derde prijs.


De (nieuwe) motoren hadden Mark Dijkstra uit Boer, Meindert de Vries uit Driesum en Cor Zeilinga uit Moddergat als nummer 1, 2, en 3.

De Âlde lullen stonden hun mannetje, al waren ze niet erg talrijk op de baan in Blije. Allemaal aasden ze op de eerste prijs met ook een mooie wisselbeker. Leffert Haagsma mocht die meenemen naar Augustinusga. Gerrit Holwerda uit Aldegea werd tweede en Ybe Boonstra uit Holwerd derde.


De dames lieten er bepaald geen gras over groeien, ze gingen allemaal voor de hoogste eer. Dat kon er maar eentje worden en dat was Renske de Vries uit Holwerd. Margiena Kuin uit Lutjebroek werd tweede en Melissa Drost uit Nij Altoena werd derde.


De vrije standaard kende een bloedstollende finale waar werd gestreden om de Vellema-bokaal en het opgekrikte prijzengeld , beschikbaar gesteld door Miehoor b.v. Het was letterlijk vechten om dat plekje op het ereschavot en daar belanden Tom v/d Heuvel uit Hobrede. De tweede plek was voor Ybe Vellema uit Holwerd en de derde voor Franke Kooistra uit de Tike.

De uitslagen van de Nuvere weinen waren door een willekeurige jury bepaald. Tijdens de prijsuitreiking werden deze bekend gemaakt. De ontlading was dan ook groot bij de eerste prijs winnaar Laas Kuiken uit Dronrijp, die er met de hoofdprijs van €500,- vandoor ging. Gea Vellema uit Veenwouden werd tot haar grote verrassing tweede en Jan Sierksma ging met de derde prijs naar Lichtaard….of werd het prijzengeld in het feestgedruis geïnvesteerd?


Het Weer

Tot onze grote verrassing kwam weerman Piet Paulusma voor SBS6 zijn weerpraatje bij ons opnemen. Tijdens de finale van de vrije standaard stond hij op het middenterrein de weersverwachting op te nemen. “Allemachtig…..wat gaat dít hard!”

 

Partytime


Na de finales zorgden Jack Bottleneck en Johan Keus voor een schitterend stukje muziek. Helaas was het weer té mooi en was de tent niet bepaald vol maar….de echte liefhebber kon zo héérlijk genieten onder het genot van een drankje.


Na de prijsuitreiking was het de beurt aan DJ Silver, die ook wel enige moeite moest doen om de mensen van buiten én van de rodeostier af te krijgen. Het was geweldig om te zien dat een complete horde mensen vanuit diverse windstreken, zó feest met elkaar kunnen vieren, want dat was het; FEEST! Een stralende dag, van het begin tot het eind!


 


Tot volgend jaar, 20 augustus 2016, voor de 14de editie van de Frije cross Blije!!!!


Foto’s Klaas van der Laan

 

Update 6 augustus 2015

 


Aan de pers/media/fotografen,

Voordat jullie prachtige plaatjes bij ons schieten, zouden we graag willen dat jullie even naar de jurywagen komen om een formulier te ondertekenen. Bij voorbaat dank en maak er wat moois van!

 


 

Update 18 juli 2015

Nog 3 weken, dan valt de startvlag; voor de moaiste sneon fan de boufak!

 


Hoog tijd voor een update want er is zeker wat te melden!


 


Wanted!


Op dit moment blijft de opgave van deelnemers wat achter bij voorgaande jaren.

Er is niets mooier dan een vol deelnemersveld, dus…..kom op en geef je op, want zonder jullie op de baan is er voor het publiek niets aan!


We zoeken vooral naar Vrije standaard-coureurs,


                                   dames,


                                   motoren,


                                   âlde lullen


                                   en nuvere weinen.


Met een zelfrijdende nuvere wein mag je vanaf 16 jaar meedoen. Let wel; het is geen race!


Je kan ook verkleed op je brommer/motor meedoen en zo kans maken op €500,- €250,- of €125,- en nóg belangrijker; het publiek vermaken met je creatie!


Het telefoonnummer 06-20338395, is deze week (Week 30) bereikbaar voor opgave tussen 16:00 en 22:00 uur!


FIP’s in de Omrop Fryslân duozitter


We hebben weer “Fryske Important Person’s” kunnen strikken voor het rijden in onze duozitter. Omdat hij er toch al is, zal Jack Botlleneck zijn rijkunsten vertonen in de 1600 klasse. Wees getuige van zijn “eerste keer” in een crossauto. Zal hij later op de dag zonder trillende vingers zijn gitaren kunnen bespelen? Komt dat zien!!! want ook Willem de Vries, presentator bij Omrop Fryslân komt zijn adrenaline-niveau testen en neemt plaats in de duozitter. Hoe gaan ze het doen, gaan ze samen of ieder voor zich? En……blijft de duozitter heel voor de loterij?


Want…het publiek kan óók winnen!


Net als voorgaande jaren wordt de Frije cross duozitter verloot. Degene die het winnende lot heeft mag op 29 augustus meedoen in de Standaard 1600 klasse op de Hallumer autocross. De  Frije cross promo-girls nemen de verkoop van de lootjes voor hun rekening. Kopen dus!!!


Er is meer!


Naast het crossen staat er nog meer op het programma; naast het kindervertier voor de kleinste crossfans, zijn er nog meer redenen om nog even te blijven hangen, want voor en na de finales zal Jack Bottleneck & band spelen en na de prijsuitreiking zal Disco Silver van it Heidenskip voor de muzikale omlijsting zorgen. Kortom….veel ingrediënten voor een gezellige dag!

 


Update 6 juli 2015

Informatie voor de deelnemers,

Vanaf vandaag kunnen degenen die mee willen doen aan de 13de editie van de Frije cross Blije zich/haar opgeven.
Dit alléén telefonsich en vanaf vandaag tot zondag 19 juli, tussen 19:00 en 20:00 uur.
Deelname vanaf 18 jaar met geldig rijbewijs. Voor de nuvere weinen is er een leeftijdgrens van 16 jaar.
Âlde lullen (dat ben je vanaf 45 jaar) mogen niet in bezit van een licentie zijn.
De kosten zijn €10,- t.b.v. de verzekering en €10,- entree.
Wat we van je willen weten is; Naam, woonplaats, Merk/Type auto en je geboortedatum, dit voor de verzekering.
Kijk voordat je je opgeeft even de reglementen na.
Het telefoonnummer is 06-20338395! Oan’t hearens en…oan’t sjen op 8 augustus!

 


Update 8 juni 2015

 

Zullen we maar beginnen met aftellen?


Nog 61 dagen, dan is het zover; De moaiste sneon fan ‘e boufak! De organisatie van ons evenement is al weer in volle gang. Diverse vergaderingen hebben al weer plaats gevonden en er zullen nog wel een paar volgen binnen dit tijdsbestek.


Wat kunnen we nu melden? Dat er niet veel anders wordt dan vorig jaar. De hoofdzaak; Er wordt gecrost. We hopen op veel animo in de standaard 2000, standaard 1600, Vrije standaard, damesklasse, âlde lullen, motoren en núvere weinen. De coureurs van deze bolides moeten voor het vermaak zorgen. We mogen ons evenement voor de derde maal organiseren op het terrein van maatschap Boersma aan de Hoarnen in Holwerd.


Voor de deelnemers


Net als voorgaande jaren kan er telefonisch ingeschreven worden, dus niét via de mail. Dit kan vanaf maandag 6 juli tot zondag 19 juli iedere avond van 19:00 tot 20:00 uur. Het telefoonnummer komt dan op onze site en wordt ook via Facebook en Twitter bekend gemaakt.


Voor het publiek


Vaste bezoekers weten dat er naast snelheid en ronkende motoren op de baan, ook genoeg vertier buiten de cross om is. Er wordt uiteraard ook dit jaar weer aan de kleine crossfans gedacht. Muzikaal zullen we dit jaar vermaakt worden door   en Disco Silver.


Omrop Fryslân duozitter


Vorig jaar is voor presentator Eric Ennema van Omrop Fryslân wat op een teleurstelling uitgelopen. Door tijdgebrek heeft hij vorig jaar niet kunnen rijden in onze duozitter. Zal hij dit jaar alsnog, met knikkende knieën plaatsnemen in de VW Scirocco of staan andere Friese FIP’s in de rij? We wachten het nog even af……


Dit is in grote lijnen wat er staat te gebeuren op zaterdag 8 augustus a.s. Aanvullingen of ander nieuws zal zo nodig in een update naar buiten worden gebracht. 


met vriendelijke groet, het bestjoer fan Frije cross Blije.

 


Update 10 februari 2015

Plannen.

We zitten al weer anderhalve maand in het jaar 2015.
Wij als bestuur hebben al weer vergaderd om de Frije cross van Blije weer een beetje vorm te geven.
Op zondag 8 maart a.s. komen we al in actie en wel op de grote autosportbeurs in Drachten,
waar we met een stand zullen staan om ons evenement te promoten.
Kom gezellig langs!

Zet ook zondag 22 maart in je agenda, want dan is de grote premiere van de film Rûchhouwers!
Wij zijn ontzettend nieuwsgierig naar wat er van dagen filmwerk over is gebleven in deze actiedocumentaire.

 


Update 26 september 2014

Filempie kijken!!!

Tijdens het optreden van Jelle B heeft Jelmer van Delft leuke filmopnames gemaakt
van het gezellige publiek wat er op de Frije cross was.
Nog maar even nagenieten en tot ziens op zaterdag 8 augustus 2015!!!!!

 


Update 21 augustus 2014

Wie o wie?
Op de cross heeft Jelle B een lotnummer getrokken waarvan de eigenaar zich nog steeds nietheeft gemeld.
Daarom is er gisteren een nieuw nummer getrokken.
We zoeken met spoed de eigenaar van lotnummer 144!
Meld je voor zaterdag de 23ste op info@frijecrossblije.nl.
Dan mag je op 30 augustus meedoen op de autocross in Hallum in onze duozitter!!!!
Update 12 augustus 2014

 

NagenietenNu de Frije cross van Blije al weer 3 dagen achter ons ligt, blijven we zitten met gevoelens van heimwee en
zullen we allemaal weer een jaar moeten wachten tot de dertiende editie van de Frije cross.
Zoals het nu staat valt de Moaste Sneon fan 'e Boufak volgend jaar op 8 augustus 2015. 
Zet maar vast in je agenda, doen wij ook!!!!
Wil je nog even nagenieten, klik dan op onderstaande links:

Foto’s van Alex Miedema
Wâldnet (Jochem Wiersma)
RTV Noordoost Friesland
Rara Racing
Klaas van der Laan (eigen foto’s)

Filmpjes van Arjen Santhuizen


Update 10 augustus 2014

 

Valse start, met mooie finish!


De twaalfde editie van de Frije cross Blije had op zaterdag 9 augustus voor aanvang een nare hobbel te nemen en dat lag hem niet aan het weer wat ’s ochtends ook al niet al te best was.


Slecht voorteken?


Niks


Een half uur voor de geplande start van de cross was alles er klaar voor, maar was het team van EHBO team Nederland nog steeds niet aanwezig. Na diverse malen bellen naar nummers die keer op keer werden doorgeschakeld, sms’en en mailen, kwamen we er tot onze grote schrik achter dat dit bedrijf failliet was verklaard en wij met een groot probleem kwamen te zitten.  Zonder dit belangrijke team geen cross! Na stad en land te hebben afgebeld, kwam voor enen het verlossende telefoontje vanuit het Oosten des Lands; 3 man en een ambu waren onderweg, ónze redders!!!

                                                                 Ze hielpen ons uit de brand; de mannen van Medical Event Care uit Borculo!

Los!                                                      


Na een briefing waarin de coureurs werd verteld dat de Frije cross Blije tóch door kon gaan, maar er een omloop minder zou worden verreden in alle klassen, mochten we even na kwart over twee los! Dit werd toegejuicht met luid applaus van de coureurs en publiek.


Opschieten


De stemming zat er gelijk in en het weer deed hier nog een schepje bovenop. het zonnetje scheen,  de baan was perfect en de rijders gingen als een speer, alsof ze niet de voorganger, maar de verloren tijd wilden inhalen. Ze hadden dan ook geen drie maar twee kansen om zich te plaatsen voor de finales.


Het wachten voor het  publiek werd meer dan beloond door de haast van de coureurs; ze zorgden voor mooie klappers, waarbij het alleen bij blikschade bleef en het  medische team eerst even kon bijkomen van de lange reis. Dankzij de harde kleibaan ontstonden er geen diepe gaten en hoefde er tussen de bedrijven door  weinig tot niet gekilverd te worden. Weer tijdwinst!

 

 

Nuver!


Als ludieke klasse hebben we de Nuvere weinen. Deze hebben voor veel vermaak gezorgd. Een heuse brandweerwagen bluste soms fanatiek het publiek en de  collega-Nuvere weinen.  Een TukTuk, een Legovliegtuig,  een limousine vol escort”girls”, een “opa” met kleine blaas op een opgevoerde scootmobiel, een klassieke tractor met een V8 motor, Megamindy en nog veel meer, werkten soms behoorlijk op de lachspieren. Escortservice Dibbes uit Hantum gingen met hun limousine er met de 1ste prijs van €500,- vandoor. Eén geval was wel héél vreemd; we hadden een heuse streaker op de baan, dit tot grote hilariteit onder het publiek!


 

 

 

Duozitter


Helaas kon onze gastcoureur Eric Ennema (van Omrop Fryslân) wegens tijdgebrek niet meer meerijden in onze duozitter. Wel werd de duozitter inzet van een verloting en kon er door twee winnaars tijdens de cross gereden worden in de Standaard 1600 klasse. Eén van de winnaars, Teun Miedema uit Holwerd, kwam strak van de adrenaline uit de VW Scirocco en verzuchte: “Was ik hier maar 35 jaar eerder mee begonnen!”…..”Machtig!”


Jelle B heeft bij de prijsuitreiking het winnende lot getrokken.  De winnaar mag op zaterdag 30 augustus a.s.  meedoen aan de Standaard 1600 klasse op de autocross in Hallum. Het winnende lotnummer is 254. De eigenaar van dit lootje was hoogstwaarschijnlijk niet meer aanwezig in de tent. Hij of zij moet zich z.s.m. melden bij de organisatie. Is dit voor zaterdag 16 augustus niet gedaan, dan trekken we een ander lotnummer.


Finales


Dankzij het vlotte rijden van de coureurs waren we rond 18:00 al aan de zinderende finales toe. Weit Hamersma ging er in de standaard 2000 met de eretitel vandoor. Bij de standaard 1600 was het Jordi ten Kate, Oude motoren Yde Verhaag, nieuwe motoren Meindert de Vries. De beste âlde lul was Leffert Haagsma en bij de dames won Silke Jongbloed overtuigend. De vrije standaard coureurs streden keihard om de Vellema bokaal. Debutant Wybe de Vries lag constant op kop maar moest in de laatste ronde door een achterblijver een kleine stuurcorrectie maken en raakte  zo zijn koppositie kwijt  aan Patrick Sintebin. Deze mocht de Vellema bokaal voor de tweede maal meenemen naar Heerhugowaard.


 

 


 Feest

Voor de prijsuitreiking liet trailkampioen Alex van der Broek zijn acrobatische toeren op de motor zien en Disco Silver warmde het publiek al vast wat op. Jelle B was ondertussen ook al in the house en zo werd het na de prijsuitreiking beregezellig in en om de tent. Het weer zorgde ervoor dat veel mensen nog gezellig  even bleven hangen en zo kwam de Frije cross van Blije op zaterdag 9 augustus tot een happy end!


 

 

Dank


Onze dank gaat uit naar al onze vrijwilligers, maar ook naar het publiek en coureurs die zijn gebleven toen het onzeker was. Zonder jullie was de cross geen succes geworden.


Speciale dank voor onze redders in nood Medical Event Care uit Borculo,  Willem Hendrik van MOA productions en het team van Brandweer Ferwerd en EHBO Ferwerd.


Foto’s: Klaas van der Laan.

Meer foto’s van Klaas op ons Google+ accountUpdate 13:54 uur

Pech.

Het is allemaal compleet anders verlopen; vanwege een faillissement van het geboekte medical team,
beginnen we helaas veel later. De cross wordt drastisch ingekort; twee manches en een finale.
Er is een medical team vanuit de Achterhoek onderweg. Zodra deze auto er is kunnen we los!
Fijn dat er nog zoveel coureurs en publiek zijn gebleven.
Zullen we er met z’n allen nog een mooie middag en avond van maken???Update 9 augustus 2014

Los!

 

Het is zover! "De Moaiste Sneon fan 'e Boufak" is aangebroken. Momenteel regent het nog. Laten we het er maar op
houden dat het de kurkdroge
 baan ten goede komt. Tot straks allemaal!!!!!

 

De organisatie aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid en/of risico ten aanzien van (lichamelijk) letsel, gevolgschade, zaakschade en vermissingen van zaken van bezoekers en deelnemers aan het evenement.


18NIX, ID MEE!


Ook wij moeten ons houden aan de regels qua drankverkoop aan jongeren vanaf 18 jaar. Jonger dan 18, GEEN DRANK! Zorg dat je een ID mee hebt. Hier kan bij twijfel over je leeftijd naar gevraagd worden. Alleen met ons speciale stempel kun je drank krijgen. Deze kun je bij de muntverkoop halen.


 Betreden van het evenemententerrein gebeurt op eigen risico. De organisatie aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid.

 Update 5 augustus 2014

 

Aftellen!!!


Het begint nu aardig te kriebelen nu het nog maar 4 nachtjes slapen is tot de twaalfde editie van de Frije cross van Blije. We hopen dat het droge zomerweer nog even blijft hangen, want zelf de baan nathouden is altijd beter dan dat Moeder natuur het gaat regelen.


Lekker druk!


Na een eerdere oproep om meer deelnemers kunnen wij verheugd melden dat er zo’n 160 mensen zijn die ons willen vermaken op de baan aan de Hoarnen tussen Holwerd en Blije. Naast een prachtig deelnemersveld hopen we ook op veel publiek. Die zullen niet alleen door de coureurs en Nuvere weinen  worden vermaakt, maar ook door Europees kampioen trailrijden Alex van der Broek, DJ Silver, Jelle B en divers vertier  voor de kinderen.


Rûchhouwers


Ook kan het publiek dit jaar zomaar achter de schermen kijken bij het filmen van de actiedocumentaire Rûchhouwers, waar Blije ook als decor is uitgezocht. Een heuse filmploeg komt sfeer proeven op de Moaiste sneon fan ‘e boufak. Logisch dat ze bij ons komen toch???


Crossprimeur!


Traditioneel zal er in onze duozitter (crossauto met 2 stoelen) een FIP (Frysk Important Person) plaats nemen. Dit jaar zal Omrop Fryslân presentator Eric Ennema zijn opwachting maken in de VW Scirocco. Zal het met stalen zenuwen of knikkende knieën gaan? We zullen zien!


Gokje?

Deze duozitter is ook al bijna traditioneel onderwerp van een heuse verloting. Onze promogirls lopen door het publiek om lootjes te verkopen. De eigenaar van het winnende lotnummer mag op 30 augustus meedoen aan de autocross van Hallum. Tijdens de cross zal er ook een trekking plaatsvinden en de winnaar van dit lot krijgt geen tijd om zenuwachtig te worden, die mag gelijk los!


Kom gezellig langs en ervaar “De Moaiste Sneon fan ‘e Boufak!”

 

 

Update 27 juli 2014

Inschrijving aangepast.


Vanavond is de laatste officiële inschrijfavond. Er kan tussen 19:00 en 20:00 uur nog ingeschreven worden door a.s. coureurs. Zoals jullie al vernomen hebben blijven de inschrijvingen van dames, âlde lullen en vrije standaard coureurs behoorlijk achter op de andere klassen. In totaal zijn er 108 inschrijvingen, waarvan 10 dames, 7 âlde lullen en 7 vrije standaard coureurs. Daar moeten eigenlijk nog wel wat bij. 

De telefoon gaat morgen over naar onze voorzitter Jan v/d Weij en dat geeft mensen die zich nog niet hebben opgegeven maar wel graag mee willen doen,  de gelegenheid krijgen om dit wél te doen. We hebben een prachtig evenement maar….dat is niets zonder de hoofdrolspelers; de rijders!

Dus….meiden, dames, mannen van middelbare leeftijd (vanaf 45 jaar en zonder licentie) en vrije standaard- coureurs, GEEF JE OP!!!!

Wie zich vanaf morgen opgeeft komt (helaas niet meer in ons programmaboekje)

(vrije standaard coureurs mogen zich ook via de mail opgeven, dit omdat ze met eigen startnummer rijden)

Bel vanavond tussen 19:00 en 20:00 uur of informeer vanaf morgen op telefoonnummer 06-20338395

 

Gisteren ook de oproep voor meer deelnemers in Hjoed van Omrop Fryslân. Dit start op 1:56.


 

Update 22 juli 2014

Meedoen!

We zijn voor de tweede en laatste week bezig met het inschrijven van de deelnemers voor de leukste cross van het Noorden; de Frije cross Blije. Zoals het nu staat zijn er rond de 80 coureurs ingeschreven. We hopen van harte dat er voor zondag nog vele zullen volgen. Dus geef je nog even op als je mee wilt doen. Je kunt je eventueel na zondag ook nog wel via het telefoonnummer opgeven, maar dan wordt je niet meer vermeld in ons prachtige programmaboekje, gemaakt door Brandsma Ofsett Ferwert.

We willen nog even een extra oproep doen aan de Vrije standaard coureurs. Degene die vorig jaar mee hebben gereden weten nog wel van de snelle baan, de gezellige dag en de dikke prijzen. Dit jaar zal er ook worden gestreden om de Vellema wisselbokaal en een eerste prijs van €425,- waarvan er €100,- door Pieter Vellema en €100,- door Miehoor BV gesponsord zal worden. 

Het deelnemersveld in de Nuvere weinen blijft ook wat achter, maar er kunnen ook nog veel meer dames en âlde lullen bij!! 

Wellicht ga je als je meedoet nog schitteren in de documentaire Rûchhouwers, waarvoor op onze cross een crew komt filmen. 

Zonder deelnemers kan de Frije cross niet dus, geef je op en doe mee!!!!!

Bel 06-20338395 (t/m zondag 27 juli tussen 19:00 en 20:00 uur. Vanaf 28 juli dagelijks, maar dan kom je niet in het programmaboekje.)

 

 


 

Update 13 juli 2014

Inschrijven.

Het gaat beginnen!!! Vanaf morgen gaan we weer inschrijven voor de twaalfde editie van de Frije cross van Blije. Twee weken (t/m zondag 27 juli) lang zitten we tussen 19:00 en 20:00 uur klaar om de deelnemers in te schrijven in de volgende klassen; Standaard 1600 (eigen startnummers), Standaard 2000 (startnummers vanaf 500), Vrije standaard (eigen nummers), âlde lullen (vanaf 45 jaar en geen licentierijders)( startnummers vanaf 400), damesklasse (startnummers vanaf 100), Motoren (eigen nummers) en Nuvere weinenklasse (toegewezen startnummers).

De inschrijvingen worden alléén telefonisch afgehandeld, dus mail en sms o.i.d. worden niet als inschrijving genoteerd!!!!!!! 

Het telefoonnummer is 06-20338395 bellen kan vanaf maandag 14 juli t/m zondag 27 juli a.s. tussen 19:00 en 20:00 uur.


Update 11 juli 2014

Gezocht!

Wilfried Bijma heeft ons benaderd om mee te werken aan de documentaire Rûchhouwers. Een documentaire over autocross en de mens daarachter. Hij zal dan op 9 augustus met een crew op o.a. onze cross komen filmen. Wel heeft hij hiervoor geld nodig en dit wil hij binnenhalen via crowdfunding.  Hij zoekt particulieren, bedrijven, wellicht een idee voor autocrossteams, sponsoren e.d. om dit te financieren. Hoe dit in zijn werk gaat? Kijk achter onderstaande link en steun dit prachtige initiatief vanaf €5,- Zo kunnen wij autocrossliefhebbers ervoor zorgen dat dit document in de bioscoop gedraaid wordt, als hij binnen 45 dagen het bedrag van €15.000 binnenhaalt! Deze docu zal t.z.t. in een verkorte versie te zien zijn op FryslânDoc, wat ook op Ned 2 uitgezonden wordt. Kijk voor meer informatie op Rûchhouwers en doneer!

 


Update 5 juli 2014

Nieuwe promo mét hét Frije cross-liet online!

Het nieuwe promofilmpje is tijdens de pauze van de wedstrijd Nederland- Costa Rica online gezet. Zoals jullie wellicht weten heeft Emiel van de Hûnekop vorig jaar op de frije cross het Frije cross liet ten gehore gebracht. ( zie update 12 augustus 2013) Hij heeft er samen met Jeroen Seinstra van Seinmedia speciaal voor ons een prachtige studioversie van gemaakt. Deze is verwerkt in het promofilmpje van dit jaar, gemaakt door Egbert Boonstra, die ook te tekst van het Frije cross liet heeft gemaakt op de melodie van zijn favoriete liedje. Kijk en geniet van de beelden en muziek. Bedankt Emiel, Egbert en Jeroen!!!!!!!


?Helaas niet op mobiele apparaten te bekijken.


 

Update 1 juli 2014

“De Moaiste Sneon Fan ‘e Boufak” voor de twaalfde keer!

Met zomervakantie  in zicht kijken al veel mensen tijden reikhalzend uit naar hun welverdiende vrije dagen. Gek klinkt het dat er ook al veel mensen uit kijken naar de laatste dag van die vakantie, want die dag is al jaren traditioneel de mooiste zaterdag van de bouwvak; met als afsluiter veel plezier op de Frije cross van Blije!

 Strijders

Op zaterdag 9 augustus is het zover; op het terrein van Maatschap W.K en M.J Boersma aan de Hoarnen in Holwerd zal er weer veel spektakel en vertier georganiseerd worden.

De coureurs spelen deze dag de hoofdrol en zullen uiteraard hun uiterste best doen om het publiek te vermaken in hun strijd om de geldprijzen, prachtige bekers en eeuwige roem. Er zal in dezelfde line-up als vorig jaar worden gestreden;

 

-Standaard 1600

-Standaard 2000

-Vrije standaard

-Damesklasse

-Âlde lullen (45+)

-Motoren

-Nuvere weinen

Wijziging

Voor de coureurs die mee willen doen, is er een belangrijke wijziging te melden; de inschrijfperiode is met twee weken ingekort. Dit jaar kan er alleen telefonisch ingeschreven worden van maandag 14 juli t/m zondag 27 juli tussen 19:00 en 20:00 uur op het telefoonnummer wat vooraf op de site en social media bekend zal worden gemaakt.

Vertier

De vaste Frije cross bezoekers weten zo langzamerhand wel dat er naast het crossen ook genoeg ander vertier is. Voor de jonge bezoekertjes (die tot 12 jaar gratis naar binnen mogen) is er een springkussen, schminken en nog veel meer. Voor de muziekliefhebbers hebben we Jelle B. en Disco Silver gecontracteerd. Voor de motorliefhebber is een ware acrobaat op de trailmotor gecontracteerd; Alex van den Broek (8 voudig Nederlands kampioen) Hij heeft zijn kunsten in 2011 ook al eens bij ons laten zien, maar komt dit jaar met zijn volledige spectaculaire show.

Omrop Fryslân duozitter

Vorig jaar waren het Jelle B. en Emiel van de Hûnekop die het aandurfden om in onze duozitter tussen de fanatieke coureurs te crossen. Dit jaar zal Eric Ennema, nieuwslezer bij Omrop Fryslân TV, zijn zenuwen de baas moeten blijven in de standaard 1600 klasse.

Meer info?

Dit is in grote lijnen wat er staat te gebeuren op zaterdag 9 augustus a.s. Aanvullingen of ander nieuws zal zo nodig in een update naar buiten worden gebracht. Voor meer informatie verwijzen we naar onze website en ons Facebooken Twitteraccount. 

 met vriendelijke groet, het bestjoer fan Frije cross Blije.


 

Update 17 april 2014

Tariede!

We zijn al weer 4 maanden in het jaar 2014 en het duurt nog 4 maanden voor het weer zover is; “de Moaiste Sneon fan ‘e Boufak!” We hebben als bestuur al weer 3 keer vergaderd en zijn al weer druk met het treffen van voorbereidingen voor de 12de editie van de Frije cross Blije. Leuk is te vermelden dat maatschap W.K Boersma en M.J. Boersma uit Holwerd hun land weer aan ons beschikbaar hebben gesteld. We crossen voor de tweede keer aan de locatie aan de Hoarnen. Onze dank is groot!

Inschrijven

We hebben besloten aan het inschrijven iets te veranderen; voorheen kon iedereen van 1 juli t/m 31 juli inschrijven. Vier weken, dus. Nu hebben we dit ingekort naar twee weken. Inschrijven voor de Frije cross Blije is alleen telefonisch  mogelijk van maandag 14 juli t/m zondag 28 juli tussen 19:00 en 20:00 uur op het telefoonnummer wat vooraf op de site en social media bekend zal worden gemaakt.

Entreeprijs

De entreeprijs voor de leeftijdsgroep 12 tot 16 jaar gaat met een euro omhoog naar €5,-

Deelnemers Nuvere Weinen opgelet!!!!

De winnaars van de Nuvere weinenklasse van vorig jaar hadden hun creatie na het dorpsfeest niet gesloopt. Ze wonnen er maar liefst €500,- mee. Bouw jij ook een zelfrijdend voertuig voor de optocht? Ben je ouder dan 16 jaar, dan mag je meedoen aan onze Nuvere weinenklasse. Lees de voorwaarden onder kopje “Reglementen” op onze site.

 


 

Update 12 augustus 2013

We hebben ons eigen lied!!!!

Emiel van de Hûnekop heeft tijdens zijn optreden op de Frije cross “It Frije cross liet” laten horen. Egbert Boonstra (vrijwilliger) heeft de tekst geschreven en Emiel heeft de moeite genomen dit speciaal voor deze gelegenheid in te studeren. Volgend jaar zingen we dit allemaal op de Frije cross…afgesproken???

 

Frije cross in Boppeslach!

Hier de reportage van Geert van Tuinen met cameraman Jan. Ze hebben zich urenlang vermaakt op het Frije cross circuit, met deze prachtige beelden als resultaat!


 

Update 11 augustus 2013

Frije cross Blije 10 augustus 2013

De Moaiste Sneon fan ‘e Boufak is weer achter de rug.We kunnen terug kijken op een geslaagd evenement, wat duizenden mensen naar het crossterrein tussen Blije en Holwerd heeft gelokt.

Nattig

De avond voor de Frije cross voorspelde Piet Paulusma op het crossterrein nog enkele buitjes voor in de avond en nacht. Het lag in de bedoeling de baan vrijdagavond nog even te sproeien maar het hele terrein werd nogal rijkelijk besproeid met hemelwater. Hierdoor was het bij de aanvang van de dag lastig alle coureurs, met hun meestal grote vrachtwagens e.d. het terrein op te krijgen. 

Los

Een half uurtje later dan gepland, vlagt de wedstrijdleider Alle de Boer de eerste coureurs tot starten. De baan was in een puike conditie en de door Piet voorspelde “regenbuitjes” zorgden ervoor dat er geen tijd verloren ging met sproeisessies tussen de manches door. De baan was een snelle en mede door de vorm van de baan, belandden er diverse coureurs in de sloot. Hier werden ze vlot weer uit getrokken door de hardwerkende mannen op kranen en tractoren.

De zangerklasse

De VIP’s van de dag arriveerden strak op schema, vast al lichtelijk nerveus voor hun rit tussen de fanatieke coureurs van de Standaard 1600 klasse. Als eerste startte zanger Jelle B en…… het ging hem niet slecht af. Vol van adrenaline verteld hij aan de aanwezige reporter van Omrop Fryslân TV, Geert van Tuinen dat hij nog wel een rondje zou willen. Helaas kan Jelle B dit niet waarmaken. Een optreden zorgt ervoor dat hij weer verder moet met zijn drukke schema.

Emiel Stoffers van de Hûnekop was al geboekt voor het avondprogramma van de Frije cross en hij durfde het ook wel aan om een manche te rijden in de duozitter. Net als Jelle B zonder begeleider. Ook Emiel kreeg de smaak te pakken; waar hij in eerste instantie maar één keer wilde rijden, ging hij de derde manche al stukken fanatieker de baan over met als resultaat dat de duozitter aan het eind van zijn rit met de kont in de sloot belandde.

Verloting

Gelukkig had Emiel de motor van de duozitter niet onder water doen belandden, anders was er veel werk aan de winkel geweest om hem rijklaar te maken voor de autocross van Hallum op 31 augustus a.s. De promogirls van de Frije cross verkochten onder het publiek vele lootjes, schijnbaar willen er veel mensen wel eens crossen, zonder een crossauto aan te moeten schaffen. Een buitenkansje dus!  De gelukkige winnaar was er niet meer bij toen zijn/haar lotnummer werd getrokken. We zijn dus nog op zoek naar de coureur van de duozitter in de Standaard 1600 klasse op de jubileumcross van Hallum. Het lotnummer is 307. Heeft degene zich voor a.s zaterdag 17 augustus niet gemeld, dan zal een nieuw nummer worden getrokken.

Strijd

De coureurs in de diverse klassen gingen de strijd aan in 3 manches om te rijden voor punten en zo in de finale te belandden. Naarmate die dichterbij kwam werd de strijd feller. Dit zorgde voor diverse uitvallers door plonspartijen en materiaalpech.

De Nuvere weinen hadden het wat relaxter; zij hoefden alleen maar rondjes te rijden en het publiek te vermaken. De snelheid doet het er in deze klasse niet toe.  “Daar is Sinterklaas!!!” riep een kindje, toen er een Goedheiligman op een crossmotor over de baan kwam scheuren, baard en tabberd wapperend achter hem aan. Maar hij ging er niet met de €500,- (de eerste prijs) vandoor. Dat deden de jongeren uit Oosternijkerk met hun Legertruck.

Stunt

Na de finales was er een stunt gepland. Deze werd verwachtingsvol bekeken door vele mensen. De stunt was erg spectaculair maar helaas landde het geheel verder dan de bedoeling was en raakte er een jongetje uit het publiek gewond aan zijn hoofd. Hij is  opgevangen door de aanwezige EHBO’ers en verzorgd door het aanwezige EHBO team Nederland. Na behandeling mocht hij het ziekenhuis weer verlaten.

Feestje

Na de huldiging van de winnende coureurs moest er even naar de feeststemming gezocht worden maar Emiel van de Hûnekop  en het warme optreden van de Dragongirls zorgden voor een omslag. Disco Silver van it Heidenskip zette de tent nog even op z’n kop met hun sfeerverhogende nummers en zo kon het gebeuren dat veel mensen moe maar voldaan huiswaarts zijn gekeerd.

We willen onze vrijwilligers, sponsoren en onze bezoekers van harte bedanken voor hun inzet!

Het bestuur van de Frije cross Blije.

Nog even nagenieten? Dan kun je via deze links honderden foto’s van de Frije cross bekijken!!!

Kijk voor foto’s op Rararacing

Foto studio X-pose

Tade Smedes

Klaas van der Laan

Foto’s van het optreden van de Dragon Girls

 


 

Update 11 augustus 2013

Het zit er weer op; de Moaiste sneon fan ‘e boufak!

Wat een dag, gisteren. Wij willen iedereen bedanken die er, hoe dan ook, bij was. Indrukwekkend! Later vandaag zal er een uitgebreider verslag + de uitslagen op deze plek komen te staan. En uiteraard diverse links naar foto’s. Hier alvast drie; Pietsweer, Wâldnet en Omrop Fryslân. Morgen meer over de Frije cross in het sportprogramma van Omrop Fryslân TV; Boppeslach.

Het betreurd ons als bestuur ten zeerste dat er gisteren een gewonde is gevallen bij de uitvoering van de stunt. Gelukkig mogen we zeggen dat het goed is afgelopen. De betrokken jongen heeft gisteravond na behandeling het ziekenhuis mogen verlaten.

Helaas was de gelukkige eigenaar van het winnende lot van de duozitter niet meer op ons terrein. Degene die mag rijden op de 50ste autocross in Hallum op zaterdag 31 augustus a.s. is degene met lotnummer 307! Meldt deze persoon zich niet binnen een week dan wordt er volgende week zaterdag een nieuw nummer getrokken.

 

 


 

Update 5 augustus 2013

Nog 5 dagen dan is het zover; De moaiste sneon fan de boufak!

 De helden.

De inschrijving van 1 juli tot 1 augustus heeft 176 coureurs opgeleverd. Dit zijn de helden die het publiek zullen gaan vermaken in de Standaard 1600-, standaard 2000-, dames-, âlde lullen-, vrije standaard-, en nuvere weinen klasse en motoren. En alle 176 zullen gaan voor het hoogste plekje op het podium!

 * NIEUW* VIP’s in de standaard 1600 klasse!

We hebben twee Fryske VIP’s kunnen strikken voor het rijden in de duozitter. Jelle B was vorig jaar onze muzikale gast en was toen diep onder de indruk van al het crossgeweld. Toen hij gevraagd werd of hij wil rijden a.s. zaterdag, twijfelde hij geen moment. Jelle B zal rijden in de duozitter in de eerste manche van de 1600 klasse. Al jaren vaste gast op de Frije cross is Emiel Stoffers van de Hûnekop. Dit jaar is hij weer onze muzikale gast. En omdat hij er toch al is, zal ook hij zijn rijkunsten vertonen in de duozitter, dit in de derde manche van de 1600 klasse. Wie weet geeft het de heren inspiratie tot het componeren van een Frije cross lied! 

 

                                De Frije cross duozitter.

 

 Het publiek kan óók winnen!

Tijdens de cross lopen er dames over het terrein die lootjes verkopen. Net als 2 jaar geleden wordt de Frije cross duozitter verloot. Degene die het winnende lot heeft mag op 31 augustus meedoen in de Standaard 1600 klasse op de 50ste Hallumer autocross. De lootjes kosten €2,- per stuk. Kopen dus!!!

 Wanted!

Er staan momenteel 9 Nuvere weinen op papier, dit zijn er eigenlijk wat te weinig! Voor degene die vergeten is zich op te geven of last-minute nog wat kan bedenken/maken is er nog mogelijkheid zich via de mail op te geven. info@frijecrossblije.nl of bel 06-13998625. Je kan ook verkleed op je brommer/motor meedoen en zo kans maken op €500,- €250,- of €125,- en nóg belangrijker; het publiek vermaken met je creatie!

 Er is meer!

Naast het crossen staat er nog meer op het programma; naast het kindervertier voor de kleinste crossfans, kunnen ze ’s middags in de tent geschminkt worden. Ook zijn er genoeg redenen om na de finales nog even te blijven hangen, want traditioneel zal er weer een stunt worden uitgevoerd. Disco Silver van it Heidenskip zal voor de muzikale omlijsting zorgen en voor nóg meer vertier komt frontman Emiel van de Hûnekop langs voor een paar deuntjes onvervalste Wâldpykerock! Als klap op de vuurpijl komen de Dragon girls hun kunsten vertonen. Kortom….veel ingrediënten voor een gezellige dag!

Wat: Frije cross Blije

Waar: de Hoarnen 3, 9151 AK Holwerd

Tijd: 11:00 uur

Entreeprijzen: kinderen t/m 12 jaar gratis, 12 t/m 16 jaar €4,- 16 jaar en ouder €10,-

 

 


Update 18 juli 2013

 

De Frije cross Blije steunt de jongste voetballertjes van V.V. Blija.

Op zaterdag 10 augustus a.s. is het weer zover; de Frije cross van Blije. Een jaarlijks evenement wat veel publiek richting Blije trekt. De Blijaarder jeugd vermaakt zich deze dag uitstekend op het crossterrein. Ook op sportief gebied staan ze hun mannetje en vrouwtje en voetballen al bloedfanatiek bij V.V. Blija!

 

Blije heeft 4 jeugdteams en de F’jes zochten nog een shirtsponsor. Het bestuur van de Frije cross hoefde niet lang na te denken over dit verzoek en zo mocht het gebeuren dat dit jonge beloftenteam in nieuwe prachtige shirts zijn gestoken. En wat waren ze trots om met het Frije cross logo te pronken! Binnenkort te bewonderen op de voetbalvelden in N.O. Fryslân!

 

Op de foto het grootste gedeelte van de jeugd van F1 met op de achtergrond 5 van de 7 bestuursleden van de Frije cross Blije.

Met dank aan Alex Bouma.


Update 5 april 2013

Wanted!

Wij van de Frije cross Blije kunnen nog wel wat sponsoren gebruiken. Wil jij met je bedrijf ons evenement steunen dan kun je mailen naar frijecrossblije.sponsors@outlook.com

De dorpsfeesten staan al weer gepland. Maak jij voor de optocht een zelfrijdende wagen waar je veel tijd in hebt gestoken? Dan kun je het publiek van de Frije cross van Blije er nog een keer mee vermaken in de Nuvere weinen klasse en maak je ook nog kans op een dikke geldprijs!!!! €500,- , €250,- of 125,-


 

Update 19 februari 2013

Better let as net!

Regelmatig kwam de vraag waar de foto’s van het feest van de Frije cross te zien waren. Het lukt maar niet foto’s via webklik in het fotoalbum van onze site te zetten, dus is via Google+ de boel online gezet. Met dank aan Froukje van Sinderen! Veel kijkplezier en wellicht krijg je zo weer zin in de komende editie van de Frije cross op 10 augustus a.s.!  KLIK OP DE FOTO!


 

Update 21 januari 2013

Crossbeurs Veenwouden,

Vorig jaar waren we nog “Hot News” op de crossbeurs in Veenwouden. Dit jaar geen spraakmakende veranderingen maar redenen genoeg om ons prachtige evenement te presenteren in Veenwouden. Stichting Autocross Noordbergum organiseert op 9 en 10 maart de autocrossbeurs; een must voor alle autocross-liefhebbers. Komt allen naar Veenwouden op 9 en 10 maart! Meer info op de site van Stichting Autocross Noordbergum.


 

 

Update 19 augustus 2012

Warm Blije

 

De jubileumeditie van de eerste “Frije” cross van Blije stond in het teken van de hoge temperaturen. Waar wellicht elders alles een versnelling lager ging, werd er “gewoon” gecrost in Blije.

De auto’s en motoren werden bepaald niet gespaard omdat de baan in een goede conditie was en er hoge snelheden konden worden gehaald. Voor het publiek sensationeel omdat en dit weer voor de nodige buitelingen van de bolides met daarin hun chaufeurs zorgde.

 

Broeien

Waar het publiek rustig aan de cross en andere activiteiten kon bekijken was het voor de coureurs en hun monteurs bikkelen; het wachten bij de startopstelling in de overal en met de helm op is in een lopende auto zeker geen pretje. Hoe hoog het kwik precies is opgelopen is niet gemeten maar dat het tropisch was, mocht duidelijk zijn. Toch was het in Blije nog te doen omdat er een lekker briesje stond. De tent fungeerde als reuzenparasol en daar kon iedereen gratis koel water uit een kraan tappen. De kinderen werden binnen vermaakt door een clown en konden onbeperkt ranja halen, even bijtanken.

 

Vermaak

Terwijl de jeugd zich ook kon vermaken in de zweef, schiettent, springkussen of één van de andere attracties, hadden hun ouders even de ruimte om de verrichtingen van de heren/dames rijders te bekijken. Er werd bloedserieus gevochten om een plekje in de finale te bemachtigen, want iedereen wil winnen op Blije!

Iedereen kon weer even ontspannen bij het verschijnen van de Núvere weinen in de arena. Dezen zorgden voor de nodige hilariteit. Paard Joop liep onverstoorbaar tussen de knallende en rokende bouwsels door. Hij ging er dan ook samen met zijn baas met de hoofdprijs van €500,- vandoor!

Na de spannende finales met de nodige rode vlag situaties, was het de beurt aan Daring Dantes stuntteam. Bij de laatste stunt landde de auto iets ongelukkiger dan verwacht en moest de stuntman na behandeling door, het de hele dag aanwezige mannen van EHBO team Nederland, ter observatie naar het ziekenhuis worden gebracht. Inmiddels is hij al weer ontslagen. Dit was gelukkig de enige keer dat het team in actie hoefden te komen.

Toch nog een VIP op het terrein

Helaas heeft Omrop Fryslân’s Simone Scheffer haar crossdebuut in Blije niet kunnen maken. Dit werd goed gemaakt door weerman Pyt Paulusma, die zijn weerpraatje voor Omrop Fryslân tv op de Frije cross kwam doen. Na hem in een Frije cross Blije t-shirt te hebben gestoken, is hij na heel wat fotomomentjes met fans, weer uitgezwaaid. Oan’t oar jier!!!!!

De tweede VIP was zanger Jelle B, die als geen ander weet het publiek, dus ook het Frije cross publiek, te bespelen. Deze lagen ondanks de tropische temperaturen als ware olympiërs op de grond te roeien. Het was één zingende en hossende, zwetende menigte.

Een gezellige afsluiter van “de Moaiste sneon fan de boufak”!!!

Foto’s van 2012 op  Rararacing van Klaas van der Laan en Tade Smedes.

 

 

het bestuur van de Frije cross Blije


 

 

Update 21 juli 2012

Crosswens voor Alberto op Kollum.

 

  

Update 11 maart 2012

Swarte cross Blije verandert van naam.

 

Het heeft wat voeten in de Friese klei gehad om een naam te bedenken die de reputatie van de swarte cross in Blije eer aan doet. “Welke vlag dekt de lading?”

 

Een oproep op onze hyves bracht diverse suggesties en ook kwamen er binnen het team namen los. Maar ook binnen een team staan de neuzen niet altijd dezelfde kant op……

Hadden we dan eindelijk dé naam, dan deed een nachtje ‘er over slapen’ die de das weer om. Jullie raden het al; echt gemakkelijk was het niet.

 

Ondertussen is het al meer een jaar geleden dat wij een brief van de organisatie van “het” Zwarte cross festival op de mat kregen met het verzoek onze naam te veranderen. En met de aanvang van het cross-seizoen 2012, begon de tijd toch wel aardig te dringen. Promomateriaal voor het nieuwe seizoen moest worden besteld, dus ook knopen doorgehakt!

Gelukkig hebben we een naam gevonden waar ook wij als organisatie blij mee zijn. Deze hebben we op de autocrossbeurs van Noordburgum ( op 10 en 11 maart jl.) prachtig kunnen presenteren. Hier hebben we al diverse positieve reacties mogen ontvangen.

 

Onze cross is nét een beetje anders dan reguliere autocrossen, dit omdat wij ludieke klassen aan ons programma toevoegen. De nieuwe naam illustreert, net als het oude, het doel wat wij als organisatie hebben; een gezellige dag voor coureur én publiek! “De moaiste sneon fan ‘e boufak!!!”

Vandaar…….

 

 Oan’t sjen op sneon 18 augustus 2012!!!!

 

groetnis fan

de meiwurkers fan de Frije cross Blije